Αιθουσαία νευριτίδα

Η δεύτερη σε συχνότητα αιτία περιφερικού ιλίγγου μετά τον καλοήθη παροξυσμικό ίλιγγο θέσης (VPPB), είναι η αιθουσαία νευρίτιδα. Ο όρος αυτός θα έπρεπε να χαρακτηρίζει μόνον τις ιογενείς νευρίτιδες του αιθουσαίου νεύρου, ωστόσο περιλαμβάνει γενικότερα μια κλινική εικόνα αντίστοιχη της παράλυσης του προσωπικού νεύρου.
ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ: Εμφανίζεται με ένα σύνολο συμπτωμάτων που χαρακτηρίζουν μια σοβαρή αιθουσαία παράλυση, η οποία παρουσιάζεται απότομα και με μεγάλη σφοδρότητα. Ο ασθενής παρουσιάζει αιφνιδίως περιστροφικό ίλιγγο, ο οποίος αυξάνεται σταδιακά μέσα σε λίγες ώρες. Ο ίλιγγος αυτός εντείνεται με τις κινήσεις της κεφαλής και συνοδεύεται από έντονη διαταραχή της ισορροπίας του σώματος, ναυτία, έμετο και βραδυκαρδια. Αρχικά ο ασθενής είναι αναγκασμένος να μείνει ξαπλωμένος για λίγες ημέρες  χωρίς να κινείται και σιγά-σιγά επέρχεται η σταδιακή βελτίωση των συμπτωμάτων, που μπορεί να διαρκέσουν από μία έως και έξι εβδομάδες.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Τις πρώτες ημέρες χορηγούνται φάρμακα με σκοπό να υποχωρήσουν τα συμπτώματα του ιλίγγου και της ναυτίας. Επειδή όμως καταστέλλουν τη λειτουργία του λαβυρίνθου και εμποδίζουν τη σταδιακή αντιρρόπηση της ανισορροπίας, πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνον για μία έως και δύο ημέρες. Το σημαντικότερο είναι η κινητοποίηση του ασθενούς και η εκτέλεση ειδικών ασκήσεων αποκατάστασης του αιθουσαίου συστήματος, έτσι ώστε να βελτιωθεί η ισορροπία του σώματος (στατική και κινητική), η φυσική κατάσταση και να μειωθεί το ρίσκο της πτώσης. Οι δύο πρώτες ημέρες αποτελούν το ιδανικότερο διάστημα για μια πρώτη επαφή του ασθενούς με τον ιατρό. Η διαδικασία της αποκατάστασης πραγματοποιείται με την καθοδήγησή του ιατρού και την εφαρμογή ασκήσεων που συνεχίζονται στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή.

Βαλσαμίδης Χ. Κωνσταντίνος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων και ενηλίκων
εξειδικευμένος στον ίλιγγο στη Λυών της Γαλλίας
Αριστοτέλους 6 (Δίπλα στο Ι.Κ.Α.)
ΤΚ 621 22 Σέρρες
Τηλ. : 2321051052 – 6948682767