Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος

Η πιο συχνή περιφερική αιθουσαία διαταραχή που προκαλεί ίλιγγο  είναι ο καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσεως, ίλιγγος δηλαδή που προκαλείται σε σχέση με τη θέση της κεφαλής ως προς την βαρύτητα. Ονομάζεται παροξυσμικός γιατί έρχεται σε μορφή κρίσεων ιλίγγου, όταν ο ασθενής μεταθέτει την κεφαλή σε συγκεκριμένο επίπεδο μέσα στο χώρο. Για παράδειγμα όταν ξαπλώνει, όταν σηκώνεται ή γυρίζει πλευρό στο κρεβάτι, αλλά και όταν σηκώσει το κεφάλι για να πιάσει κάτι ή σκύβει για να δέσει τα κορδόνια του.  Συνήθως ο ίλιγγος συνοδεύεται από ναυτία με ή χωρίς έμετο. Πολύ συχνά συμβαίνει μέσα στη νύχτα, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Άλλες φορές ο ασθενής χάνει την ισορροπία του στα πρώτα του βήματα μετά την έγερση από το κρεβάτι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ίλιγγος έχει μικρή διάρκεια και ο ασθενής βρίσκει ανακούφιση μένοντας ακίνητος σε μία θέση.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ: Ο ίλιγγος προκαλείται από την αποκόλληση σωματιδίων (ωτόλιθων) οι οποίοι φυσιολογικά βρίσκονται προσκολλημένοι σε μία μεμβράνη του αιθουσαίου λαβυρίνθου. Πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός που δεν σχετίζεται με το φύλο ή την ηλικία του ασθενούς. Μετά την αποκόλληση τους, οι ωτόλιθοι πέφτουν στο εσωτερικό κάποιου από τους ημικύκλιους σωλήνες του λαβυρίνθου και κινούνται ελεύθερα, ή προσκολλούνται σε κάποιο σημείο. Η κίνηση της κεφαλής στο επίπεδο του σωλήνα προκαλεί τη μετακίνηση των ωτόλιθων, με αποτέλεσμα την πρόκληση ιλίγγου.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ: Ο γιατρός εξετάζει τον ασθενή σε διάφορες θέσεις του σώματος και της κεφαλής (διαγνωστικοί χειρισμοί), ώστε να προκαλέσει τον ίλιγγο και να παρατηρήσει τον χαρακτηριστικό νυσταγμό που προκαλείται, τόσο με τη χρήση ειδικών γυαλιών (Frenzel)), όσο και με πιο σύγχρονες μεθόδους, όπως η βιντεονυσταγμογραφία.
Η συγκεκριμένη πάθηση δεν θεραπεύεται με φαρμακευτική αγωγή αλλά με τις κατάλληλες ασκήσεις που εφαρμόζονται από τον γιατρό, ώστε να απομακρύνει τους ωτόλιθους (θεραπευτικοί χειρισμοί). Με αυτόν τον τρόπο ο ασθενής θεραπεύεται αυτομάτως.

Βαλσαμίδης Χ. Κωνσταντίνος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων και ενηλίκων
εξειδικευμένος στον ίλιγγο στη Λυών της Γαλλίας
Αριστοτέλους 6  (Δίπλα στο Ι.Κ.Α.)
ΤΚ 621 22  Σέρρες
Τηλ. : 2321051052 – 6948682767