Ωτοακουστικές εκπομπές

Στο πλαίσιο της νεύρο-αισθητηριακής εκτίμησης του νεογνού, η εξέταση των ωτοακουστικών εκπομπών (ΟΑΕ) πρέπει να γίνεται σε όλα τα νεογνά, και ιδιαιτέρως σε αυτά με μεγαλύτερο ακουολογικό ρίσκο.

Οι αρνητικές συνέπειες της εκ γενετής αμφοτερόπλευρης βαρηκοΐας- μεσαίας ή μεγάλης μορφής- που δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως, είναι πολύ σημαντικές. Ως γνωστόν, τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής, είναι βασικής σημασίας για την ανάπτυξη της ακουστικής  μνήμης και της γλωσσικής ικανότητας. Η ολική ή μερική έλλειψη ακουστικών ερεθισμάτων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οδηγεί σε μόνιμη και σημαντική μείωση της ψυχο-γλωσσικής και σχεσιακής ικανότητας του παιδιού, προκαλώντας δυσκολίες στην κοινωνική ενσωμάτωσή του. Ας μην ξεχνάμε πως η κώφωση εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ποσοστά σε σχέση με άλλες εκ γενετής παθήσεις, όπως για παράδειγμα η φαινυλκετονουρία και ο υποθυρεοειδισμός. Από τη στιγμή που υπάρχει κατάλληλη και πρώιμη παρέμβαση για την θεραπευτική αποκατάσταση του προβλήματος της κώφωσης (κοχλιακό εμφύτευμα), μπορεί να βελτιωθεί η γλωσσική και σχεσιακή ικανότητα του μωρού. Για αυτόν τον λόγο είναι απαραίτητη η αξιολόγηση (screening) όλων των νεογνών, όσο πιο σύντομα γίνεται. Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι παρούσες ήδη από την 36η ώρα μετά τον τοκετό, οπότε είναι πολύ σημαντικό, ο έλεγχος της ακοής, να πραγματοποιείται στις πρώτες ημέρες της ζωής του νεογνού και οπωσδήποτε πριν τη συμπλήρωση 3 μηνών.
ΕΞΕΤΑΣΗ: Οι ωτοακουστικές εκπομπές είναι ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο εκφράζει τη φυσιολογική λειτουργία του κοχλία (του σημαντικότερου τμήματος του οργάνου της ακοής) και είναι παρούσες στο 100% των ατόμων με φυσιολογική ακοή. Με τη χρήση μιας ειδικής συσκευής, αποστέλλονται συγκεκριμένοι ήχοι (clicks) στο αυτί του νεογνού.
Οι ήχοι αυτοί ερεθίζουν τον κοχλία, ο οποίος ¨απαντά¨ εκπέμποντας τις εν λόγω ωτοακουστικές εκπομπές, τις οποίες στη συνέχεια η συσκευή λαμβάνει και αξιολογεί.

Το αποτέλεσμα της εξέτασης εμφανίζεται αυτόματα ως:
PASS– φυσιολογικό
REFER– χρειάζεται επανάληψη της εξέτασης σε ένα μήνα.
FAIL– Χρειάζεται η διενέργεια επιπλέον εξετάσεων, όπως ακουστικά προκλητά δυναμικά (ABR).

Βαλσαμίδης Χ. Κωνσταντίνος
Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Παίδων και ενηλίκων
εξειδικευμένος στον ίλιγγο στη Λυών της Γαλλίας
Αριστοτέλους 6  (Δίπλα στο Ι.Κ.Α.)
ΤΚ 621 22  Σέρρες
Τηλ. : 2321051052 – 6948682767